dag 15

 

vrijdag

6 september

  Firehole Canyon Drive, Old Faithful Geyser en Kepler Cascades.
 
van : Madison (WY)
naar : Grant Village Yellowstone Park (WY)
afstand : 42,6 mijl / 68 km  
 

Gisteren vroeg slapen ? Dat lukt echt niet als je van die dag 350 foto’s wilt kijken. Ach, Hans heeft dan toch niet voor niets de laptop met een verlengsnoer bij het wc-gebouwtje opgeladen. En daarna op de "beren-afvalbak" de foto’s staan draaien.

 

Vannacht sliepen we als echte bergberen en zijn vanmorgen om half acht opgestaan. We doen een ontbijtje met eieren en spek, dat gaat er altijd wel in. De zon schijn dan al, dus het belooft een mooie dag te worden.

 

Vanmorgen gaan we de Firehole Canyon Drive rijden, die was gisteren afgesloten. Er staat een bord aan het begin dat de weg niet geadviseerd wordt voor bussen, trailers en RV’s…. Dus wij gaan ervoor ! Wij willen door de canyon rijden, met het water van de rivier naast ons. Naast die rivier rijst loodrecht de canyonwand omhoog, aan de andere kant rijden wij. Prachtig, dat worden weer erg veel foto’s.

 

Even later komen we bij een geweldige waterval. Gelukkig kunnen we de camper redelijk parkeren op een parkeerplaats. Wij zijn ook de enige grote RV die deze weg op dit moment rijdt, daardoor lukt het stoppen best wel. En iedereen is aardig voor elkaar, geeft elkaar de ruimte, niemand maakt een lange stop. Misschien nemen wij wel overal de meeste tijd met kijken, kijken….. en foto’s maken. In ieder geval doen we het in ons tempo. De zon schijnt, het is lekker warm, we lopen in ons T-shirt en genieten volop.

 

De Firehole Canyon Drive is smal en bochtig, maar we komen er met de 30 ft RV zonder problemen door.

 

Dan rijden we naar de "hoofdattractie" van Yellowstone: Old Faithful, de grootste geyser. Hier hebben we geluk, want al gauw nadat wij gearriveerd zijn, vertoont hij zijn kunsten. Er is hier op veel mensen gerekend, veel bankjes om op te zitten en veel parkeerplaatsen. Wij gaan in de cafetaria een broodje eten, kunnen dat buiten op de veranda opeten met zicht op de geyser. Hierdoor zien we nog een tweede "optreden" van Old Faithful.

 

We vervolgen onze weg richting West Thumb en zijn al gauw bij de Kepler Cascades, die zeer de moeite waarde zijn. Het blijft ons boeien, water, rivieren, watervallen, bomen, rotsen en wolken. Op 2.518 meter hoogte passeren we de Continental Divide, die hier de Graig Pass kruist. Het landschap verandert en we zien een glimp van het Shoshone Lake. De weg daalt verder naar het grote Yellowstone Lake, dat we al van verre zien liggen.

 
 
 
Bij Madison rechtsaf ...
 
... dan weer rechts en we zijn op de Firehole Canyon Drive (was gisteren afgesloten).
 
Langs dit weggetje liggen de Firehole Falls en die willen we heel graag zien.
 
 

FIREHOLE FALLS
De Firehole Falls hebben een verval van totaal 12 meter. De rivier begint als een bergbeekje met kristalhelder water, dat via watervallen over ryolietdrempels stort. Ryoliet of lipariet in deze drempels is stollingsgesteemte. Bij uitvloeiinggesteenten koelt het aan het aardoppervlak gekomen magma (vanaf dat moment lava genoemd) snel tot zeer snel af, waardoor er geen tijd is voor de mineralen om grote kristallen te ontwikkelen.

 
 
 
 
 
 
 
 
We rijden verder naar het volgende mooie punt.
 
 
 
 
 
 
 
 
Tja, zoiets wil ik thuis ook wel in m'n tuin hebben ...
 
 
 
 
Na een paar mijl stroomopwaarts is de rivier breder en rustiger .....
 
..... en komen we weer op de doorgaande weg.
 
 
 
Nog even wat plaatjes maken bij het Upper Geyser Basin.
 
 
 
 

OLD FAITHFUL GEYSER
De Old Faithful is de beroemdste geiser in het Yellowstone National Park en bevindt zich in het Upper Geyser Basin. Van de vele geisers in het park, is deze de meest actieve. Om de 44 tot 125 minuten, met een gemiddelde van ongeveer 90 minuten, blaast hij heet water de lucht in. Een uitbarsting, die anderhalve tot 5 minuten duurt, kan 32.000 liter kokend water soms tot zo'n 56 meter omhoog spuiten. Zodra er voldoende stoom en water is ontsnapt, valt de druk bijna geheel weg en houdt de geiser op met spuiten, zodat de ondergrondse holten zich weer kunnen vullen met water.

 

 

Iedereen wacht geduldig af tot er "leven in de brouwerij" komt ...
 
 
 
 
 
 
 
Goodbye Old Faithful ... je hebt ons wat moois laten zien.
 
 

We vervolgen onze route en maken een stop bij de Kepler Cascades,

een waterval diep in de Canyon van de Firehole River.

 
 
 
 
 
 
 
 

CONTINENTAL DIVIDE

De Continental Divide is een bergrug die Amerika als het ware in tweeën verdeeld: het water aan de ene zijde stroomt af via de westzijde (naar de Grtote Oceaan), het water aan de andere kant via de oostzijde (richting de Atlantische Oceaan). De Continental Divide begint in het noordoosten van Alaska en loopt vervolgens via Canada en de Amerikaanse Rocky Mountains naar Mexico.

 

 
 

Op de Continental Divide ligt het Isa Lake, op een hoogte van 8.262 feet (2518 m).

Het water van dit meer stroomt dus naar het westen en naar het oosten.

 
Bij de Craig Pass zien we in de verte het Shoshone Lake.
 
 
 
 
 

 
We slaan af naar Grant Village en zijn blij dat we gereserveerd hebben op deze camping. Het is een erg grote campground met wel 400 plaatsen en elke avond volgeboekt. Wij staan op plaats H261 voor twee nachten. We kunnen nog net buiten koffie drinken, maar dan begint het te regenen. Naar binnen dus en we besluiten om de generator een poosje te laten draaien om alle apparatuur op te kunnen laden, want er is geen stroomaansluiting op deze camping. Ook maar even de heater aan. De haardos van Ina wordt gewassen, daar komt echt een zwavellucht vanaf van al die dampende geysers en pruttelpools.

 

TERUG

 

< VORIGE DAG

 

dag 15

 

VOLGENDE DAG >

 

TOP