dag 24

 

zondag

15 september

  Beartooth All American Road, van noord naar zuid en noordelijk Yellowstone Park.
 
van : Red Lodge (MT)
naar : Gardiner (MT)
afstand : 129,9 mijl / 208 km  
 

Afgelopen nacht nog een enkel buitje….. en we staan met droog weer op. Wel erg bewolkt, maar we hebben het er mee te doen. We vertrekken om half elf van de KOA camping en het is dan 50 graden Fahrenheit = 10 graden Celsius. Lekker het vest aan en de verwarming op de voeten. De bewolking hangt laag en van de bergtoppen is weinig te zien. We rijden vandaag opnieuw de Beartooth Road, nu van noord naar zuid. We boffen dat we twee dagen geleden prachtig weer hadden op deze weg. Toch is de weg opnieuw indrukwekkend en we zien alles nu van de andere kant. GENIETEN. Ook van de wolken. Soms rijden we door de wolken, dan naast de wolken en soms boven de wolken. In ieder geval zijn wij ěn de wolken, met de prachtige natuur en het droge weer (gisteren regende het de hele dag).

 

Algauw hebben we de eerste grote haarspeldbochten weer gehad en rijden we vanuit de staat Montana de staat Wyoming binnen. De wegwerkzaamheden liggen vandaag stil, maar het stoplicht werkt wel. We gaan langzaam over de weg en langs de smalle brug in aanbouw.

 

In de buurt van Tower-Roosevelt zijn er wegwerkzaamheden en een parkranger-auto met zwaailicht…. Waarschuwing: er loopt een beer langs de weg. "Niet stoppen allemaal, maar doorrijden". Haha, iedereen probeert toch een foto te maken, ook wij.

 

We blijven de 212 volgen, richting Yellowstone National Park. Bij de North East Entrance betalen we opnieuw voor een 7-daagse pas voor het park. Bij de ingang van het park staat een bord met vermelding welke campgrounds gesloten zijn en welke “full” zijn. We besluiten naar de omgeving van Mammoth Hot Springs te gaan en daar, net buiten het park, een camping te zoeken. De weg er naar toe is prachtig. We zien majestueuze bergen, bizons, de Soda Butte en een groepje Proghorns. In de Lamar Vallei is het erg druk met “superfotografen” met supertelelenzen en superverrekijkers… Wij willen het wild graag met het blote oog kunnen zien. Toch is het fantastisch als we door een telescoop mogen kijken en een Osprey op zijn nest met een prooi zien zitten. Geweldig, want met het blote oog is de vogel niet te zien.

 

Als we Mammoth Hot Springs binnenrijden staan er waarschuwingsborden voor gevaarlijke Elks. En niet voor niets blijkt wel. In het centrum loopt een hele kudde Elks en de aanvoerder met een groot gewei is duidelijk boos. Politie en Parkrangers proberen het publiek op afstand te houden. De grote Elk is zo boos dat hij zelfs een politieauto aanvalt! Nou, wij blijven wel op afstand van deze grote dieren die wel 3 meter groot kunnen worden. We rijden rustig door, langs een overstekend groepje Elks. Iets later steek er nog eentje apart de weg over.

 

In Gardiner vinden we uiteindelijk een mooie camping. Gewaarschuwd wordt dat er 's nachts beren en elks op de camping kunnen lopen. We zijn moe van de lange rit van wel 129,9 mijl en gaan op tijd slapen.

 
 
 
 

Vandaag de Beartooth All American Road van noord naar zuid.

Jammer van het slechte weer, maar toch heel mooi om te rijden.

 
 
 
 
 
Rock Creek Vista Point.
 
 
 
 
 
Uitzicht over Twin Lakes.
 
 
Soms rijden we "in" de wolken en is het zicht beduidend minder.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Er zijn langs de route veel meren te zien, dit is het Long Lake.
 

of je gaat hier een route lopen ........ of je denkt er nog even over na

 
Er wordt regelmatig gewaarschuwd voor Grizzly's, maar we hebben ze hier niet gezien.
 
  

GRIZZLY BEAR

De Grizzly beer is een geducht roofdier met een gewicht tot wel 500 kilo. Door de grote vervolging van de beer door de kolonisten waren de Grizzlies verdwenen uit het grootste deel van hun oorspronkelijke leefgebied. De laatste grote beren werden gedood tussen 1920 en 1930. Een uitzondering was Yellowstone Park en delen van de staat Montana, waar de beren werden beschermd. De Grizzly beren zijn efficiënte jagers, ze kunnen hard lopen om een prooi te vangen, zelfs grote dieren. Vooral in het voorjaar en vroege zomer zijn jonge elandkalven een geliefde maaltijd. De beren hebben enorme, scherpe klauwen en graven ook marmotten en eekhoorns uit hun hol.

  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

MONTANA

De staat Montana werd oorspronkelijk bevolkt door Indianenstammen. De Indianen verzetten zich hevig tegen de inname van hun land. Bekend is de slag bij Little Bighorn in 1876, waar generaal George A. Custer sneuvelde. In 1889 werd Montana formeel de 41e staat van de Verenigde Staten. De naam Montana is afkomstig uit het Spaans en betekent "de bergen".

  
 
 
 
We zijn weer terug in het Yellowstone National Park, bij de noord-oost ingang.
 
Ze vond mijn pet wel leuk ... en ik haar hoed natuurlijk.
 
 
 
 
Langs de Soda Butte Creek.
 
 
We rijden door de Lamar Valley en zien weer en kudde Bizons.
 
 
 
 
 
We zien een stel Pronghorns (Gaffelbok) langs de weg grazen.
 
 

PRONGHORN
Pronghorns (Gaffelbok) zijn de snelste zoogdieren in Noord-Amerika en halen snelheden van meer dan 55 mijl per uur. Zij hebben een superieur gezichtsvermogen, gelijk aan die van een krachtige telescoop. Hierdoor zijn zij ook op de vlakte veilig omdat zij op grote afstand het gevaar kunnen zien. De pronghorns zijn bestand tegen extreme kou en sneeuwstormen omdat het haar van hun vacht hol is. Deze bijzondere vacht geeft extra isolatie in de sterke wind die op de prairie kan waaien. Pronghorns springen zelden over hekken heen. Zij zoeken een beschadiging in de afrastering of gaan onder het draad door.

 
 
 
 
 
 
Even later alweer Bizons ... dus auto's aan de kant en plaatjes maken.
 
 
 
We steken de Soda Butte Creek over.
 
 
De wanden van deze canyon bestaan veelal uit Columnar Basalt.
 
Beneden in de canyon stroomt de Yellowstone River.
 
 
 
Op de bergwand naast de weg zien we een stel Bighorn Sheeps.
 
 

BIGHORN SHEEP
Bighorn Sheeps (dikhoornschaap) zijn wilde schapen met grote gekromde hoorns. De rammen krijgen grotere hoorns dan de ooien, soms wel tot 80 centimeter lang en 15 kilo zwaar. Het Dikhoornschaap is een goede klimmer en kan zonder problemen steile rotsen beklimmen en van rots naar rots springen. De Bighorn Sheeps komen voor in de Rocky Mountains; in het Yellowstone Park leven er nog ongeveer tweehonderd.

 
 
 
 
We treffen het vandaag met spotten van wild: een zwarte beer naast de weg.
 
 

BLACK BEAR
De Black Bear (zwarte beer) die in dit deel van Amerika leeft, is over het algemeen daadwerkelijk zwart. In het westen zijn de dieren meestal zwart tot kaneelkleurig, maar er zijn ook witte exemplaren van bekend, en zilvergrijze met een blauwachtige glans. Volwassen vrouwtjes wegen tussen 40 en 180 kg en volwassen mannetjes wegen tussen 114 en 274 kg. De lichaamslengte bedraagt 130 tot 190 cm en de staartlengte 7 tot 15 cm. De Amerikaanse zwarte beer heeft sterke poten met lange nagels.

 
 
 
 

 
In het centrum van Mammoth Hot Springs graast een kudde Elks.
 
 
 
 
 
Ook buiten Mammoth Hot Springs lopen herten, voorzichtig rijden dus.
 
 
 
 
We verlaten het Yellowstone National Park ....
 
.... en rijden Gardiner binnen.
 
 
Geen plaatjes van de camping in Gardiner, wel even de maan op de foto gezet.
 

TERUG

 

< VORIGE DAG

 

dag 24

 

VOLGENDE DAG >

 

TOP