dag 36

 

vrijdag

27 september

  "Craters of the Moon" ..... een bizar landschap.
 
van : Arco
naar : Craters of the Moon National Monument and Preserve
afstand : 19 mijl / 30 km  
 

Heel veel wind de afgelopen nacht, maar als we opstaan schijnt de zon en is de lucht blauw met hier en daar wat witte wolken. We gaan vandaag naar de Craters of the Moon, een National Monument in Idaho. Een ritje van 19 mijl vanaf de camping. Het is fantastisch weer en we kunnen ver zien.

 

Eerst gaan we naar het Visitor Center en bekijken er een film over het ontstaan van het gebied. Zeer interessant. Dan gaan we de “drive” rijden en stoppen bij het onbemande entreehuisje. Het is buiten het seizoen, dus selfservice nu. We doen de fee van $ 8,-- in de daarvoor bestemde envelop en het reçu leggen we op het dashboard.

 

Dan rijden we het bijzondere lavagebied in. Het is erg rustig en het grootste deel van de weg is “one-way”. We kunnen rustig stoppen en vanuit de auto foto’s maken, want er waait een behoorlijk koude wind. Dus het meeste bekijken we vanuit de auto. Een korte trail lopen we en dat was koud!

 

We bekijken alles op ons gemak en verbazen ons over het geweld waarmee dit tot stand gekomen is… Langzaam rijden we naar de uitgang, erg onder de indruk en blij met het mooie weer, zodat we alles  goed konden bekijken.

 

 
 
 

CRATERS OF THE MOON
Craters of the Moon is een vreemd en schilderachtig landschap van gestolde lavastromen, met eilanden van slakkenkegels en alsem. Het gebied is 15.000 tot slechts 2.000 jaar geleden gevormd tijdens acht grote eruptieve periodes. Lava brak uit het Great Rift en bedekte een gebied van nu ongeveer 1.600 km2. De laatste activiteit vond in 1983 plaats in de vorm van een aardbeving. Op dat moment werd de Mount Borah 0,3 meter hoger en de Lost River Valley daalde ongeveer 2,4 meter. Het is erg gevaarlijk om in dit gebied buiten de aangelegde wandelpaden te komen.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TERUG

 

< VORIGE DAG

 

dag 36

 

VOLGENDE DAG >

 

TOP