REISVERSLAG   ZON ... SNEEUW ... BERGEN
 

16 februari  

Vroeg opstaan, met de trein naar Schiphol, we gaan voor een paar dagen naar de sneeuw. In Zwitserland blijkt het enigszins bewolkt te zijn. We reizen verder vanaf Basel met de trein naar Luzern, waar we overstappen op de trein naar Engelberg. Dit traject is een smalspoor welke werd geopend in 1898. Tot 2010 was een gedeelte een tandradspoor, waar de helling van 24,6% overbrugd werd met behulp van een extra tandrad. In 2010 werd de Engelbergtunnel geopend met een lengte van 4300 meter en een helling van 10,5%.  Het spoortraject werd meer bedrijfszeker, maar een beetje nostalgie ging verloren. Dit bijzondere traject is te zien is in een oude aflevering van Rail Away. In Engelberg checken we in bij hotel Belmont.

 

De enige natuurlijke toegang naar Engelberg is door het steile en smalle dal van het riviertje de Aa in het noorden van het dal. In 1931 werd de weg door dit dal verbeterd, zodat het dorp ook in de winter per auto bereikbaar werd. De weg en de spoorlijn liggen vlak naast elkaar.

 

De naam Engelberg voert terug op de legende dat de stem van een engel vanaf de berg de Hahnen de stichting van het klooster beval. In het wapen van Engelberg is daarom een engel opgenomen.

 
foto's van Engelberg
 
 

17 februari    

De eerste dag in Engelberg gaan we naar de Brunni. Vanaf Klostermatte brengt een gondelbaan 65 mensen tegelijk naar Ristis op een hoogte van 1.600 meter. De hoogste top van de Brunni is 2.040 meter en de hele zuid/westelijke helling ligt bij mooi weer volop in de zon. Vanaf het terras van het restaurant is er een prachtig uitzicht op de bergen Titlis en Spannort. Een stoeltjeslift brengt de skiërs verder omhoog, naar Brunnihütte (1.860 meter) en Schönegg (2.010 meter). In het zuiden van het dal ligt de markante Hahnen met een hoogte van 2.606 meter. Iets verder weg ligt Gross Spannort, met een hoogte van 3.198 meter.

 

foto's van de Brunni

 
 

18 februari   

De Titlis is 3.238 meter hoog en ligt op de grens van de kantons Obwalden en Bern. Een kabelbaan verbindt Engelberg in drie fasen naar de top van Klein Titlis op 3.028 meter. Via Gerschnialp op 1.262 meter hoogte gaat men met 6 persoons gondels naar Trübsee op 1.796 meter hoogte.

 

Bij bergstation Trübsee wordt overgestapt op een grote gondel naar station Stand, dat op 2.428 meter hoogte ligt. Vanaf Stand kan men met  's werelds eerste  ronddraaiende kabelbaan naar Klein Titlis op 3.028 meter hoogte. Het laatste deel van deze route gaat over de gletsjer.

 

foto's van de Titlis

 
 

19 februari   

Vandaag zouden we naar de Fuerenalp gaan. Het is helaas een zwaar bewolkte dag, dus weinig te zien op die berg. We besluiten om met de trein naar het Verkehrshaus der Schweiz in Luzern te gaan.

Het Verkehrshaus is een uitgebreid Verkeersmuseum, waar veel te zien is op het gebied van treinen, auto's, vliegtuigen en nog veel meer. Aan het museum is ook een filmtheater verbonden en dat is vandaag ons doel. In 2013 hebben we er een mooie film gezien en nu draait er een 3-D film over het dierenrijk in Kenia.

 

foto's Verkehrshaus der Schweiz

 
 

20 februari   

Na een paar dagen sneeuw en bergen, is het tijd om weer naar het natte en platte Nederland terug te gaan. We nemen de trein naar Luzern. Daar hebben we nog voldoende tijd om wat rond te wandelen en de mooie "Jesuitenkirche" te bezoeken. Het is heerlijk zonnig weer, dus ook een terrasje is snel gevonden.

 

foto's van Luzern

 
Eind van de middag stappen we in de trein naar Basel, vanwaar we verder vliegen naar Schiphol.
 

TERUG

 

         

 

TOP