REISVERSLAGEN  

dag 38 / maandag 27 juli

 
Nog meer mooie Noorse kerkjes
 

 

Een dag met zon, dus lekker in de korte mouwen...... ! Het is vaak windstil en dan weerspiegelt de omgeving prachtig in het water. Opmerkelijk is de grote hoeveelheid bloemen langs de wegen, overal in Noorwegen. Er wordt kennelijk weinig of geen gif gespoten. Elke streek heeft weer andere bloemen.

Het eerste kerkje vandaag is dat van Svene, een houten kruiskerk uit 1738. De begraafplaats is omgeven door grote, rechtopstaande stenen platen. De kerk is niet geopend voor publiek.

De Flesberg Stavkirke is vermoedelijk gebouwd rond 1200 en heeft een kenmerkende omheining van rechtopstaande flagstones. Sommige stenen hebben nog ijzeren ringen om de paarden aan vast te zetten. Er zijn veel oude grafstenen op het kerkhof en het van het oude interieur is nog veel te zien. De Stavkerk werd in 1735 uitgebreid tot een kruiskerk.

Onderweg rijden we regelmatig door agrarisch gebied waar nog veel oude voorraadschuren staan. Gebouwd als een blokhut, de balken passen in elkaar, meestal op een stenen basis, hoog van de grond tegen het vocht. De gebouwtjes zijn meetsal goed onderhouden, maar soms ook erg "gammel".

Om de Rollag Stavkirke te bereiken rijden we over zo'n boerenweg, en moet onder de spoorweg door, een smalle tunnel die breed genoeg is voor ons.

De Rollag Stavkirke werd oorspronkelijk gebouwd rond 1200. Er ligt een oude begraafplaats omheen. Deze kerk is een van de rijkst versierde staafkerken van Noorwegen, werd in 1600 uitgebreid tot een kruiskerk en in 1760 opnieuw uitgebreid. We hebben er een leuk gesprek met de jongeman die er als gids een vakantiebaan heeft. Hij vertelt enthousiast over de geschiedenis van de kerk en van zijn land.

Als laatste bezoeken we deze dag de Nore Stavkirke, die wordt verondersteld gebouwd te zijn in 1167. De kerk heeft een kruisvormige plattegrond met zestien palen. In het middenschip staat een sterke paal, als een soort mast. De beschilderingen zijn met primaire kleuren en dateren vanaf 1655

De iets verderop gelegen kerk van Norefjord is nieuwer en gebouwd in 1880.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

TERUG

 

< VORIGE DAG

 

dag 38

 

VOLGENDE DAG >

 

TOP