REISVERSLAGEN  

dag 41 / donderdag 30 juli

 
Het Telemarkkanaal
 

 

Na alle regen van de afgelopen dagen treffen we het: we worden wakker met zon ! Het wordt een prachtige dag op het Telemarkkanaal.

Het Telemarkkanaal is een 105 kilometer lange waterweg van Skien naar Dalen. Dit is het West kanaal. Het kanaal telt 18 sluizen die samen een hoogteverschil van 72 meter overbruggen. Het kanaal kwam tot stand door handmatig de rotsen met springladingen op te blazen. 500 arbeiders hadden hier 5 jaar werk aan. In 1892 is het kanaal voltooid. Het kanaal was een belangrijke transportroute tussen de kust en het bergland voor mensen, vee, goederen en hout.

Het schip, de "ms Telemarken" komt om 09:45 uur naar de camping om passagiers op te halen, dat aan het begin van het oostelijk deel van het Telemarkkanaal ligt. Dan varen we in zuidelijke richting over het Norsjų naar Ulefoss, waar de ingang is van het westelijk deel van het Telemarkkanaal.

Bij Ulefoss ligt de eerste sluis die we vandaag zullen doorvaren. De sluis heeft 3 kamers om een hoogteverschil van 10,7 meter te overbruggen. Daarna wordt verder gevaren over de Eidselva, dat onderdeel is van het Telemarkkanaal.

Dan bereiken we de Eidsfoss sluis, waar in 2 kamers een verval van 10 meter wordt overbrugt. Hier is duidelijk te zien hoe de sluis is uitgehouwen in de rotsen.

De sluis van Vrangfoss is de grootste in het Telemarkkanaal, met een hoogteverschil van 23 meter. Het schutten gebeurt door middel van 5 kamers. De sluizen worden met de hand bediend, net als 100 jaar geleden. De ingang van de sluis is zeer smal. Het schip past er precies in.

Na verder gevaren te zijn over het Apalnesfjorden en het Nomevatnet komen we in Lunde. Daar blijft het schip drie kwartier liggen om daarna de terugweg te aanvaarden. Het is mogelijk om een retourtje, met speciaal tarief, te boeken of een heenreis per boot en terug per bus. Wij gaan met de boot terug en hadden een heerlijke dag op het water.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

TERUG

 

< VORIGE DAG

 

dag 41

 

VOLGENDE DAG >

 

TOP