26 juli 2016
    
  
 
  
DAG 11
 
 
 
  Deze morgen is het zwaar bewolkt en ca. 20 graden als we vertrekken. Later op de dag breekt de zon door en wordt het nog iets warmer. Kortom mooi weer om te reizen. Eerst naar de supermarkt om wat afbakbrood in te slaan, we hadden al eerder een lekker soort brood ontdekt. Ook jam en hamburgers verdwijnen in ons mandje. Het eerste stuk van de route is droog met afwisselend landschap en soms een paar spetten regen.  
 
 
 
   
     
  Als we bij de Stora Tuna Kyrka komen plenst het behoorlijk. Dus bakken we ons middagbroodje en als we dat op hebben is het droog. Deze kerk is gebouwd als kathedraal en ingewijd in 1469. Heeft tegenwoordig geen kathedraal-status meer.  
     
   
     
   
     
  Een bijzonder interieur, mooie kroonluchters en een fraaie preekstoel. De preekstoel werd in Stockholm gemaakt en in delen per slee naar de Stora Tuna Kyrka gebracht in 1757.  
     
   
     
   
     
   
     
  In de middag rijden we naar de stad Falun waar het Dalarna museum gevestigd is. We pakeren midden in de stad tussen wat "collega's" en dat kost maar 1 euro voor 2 uur.  
     
   
     
  De beschilderde houten paardjes van de streek Dalarna zijn beroemd. Die paardjes zijn ook te bezichtigen in het museum, maar de collectie omvat veel meer. Zoals oude textieltechnieken, klederdrachten, schilderkunst, opgravingen en oude industrie uit dit gebied. Het museum is gratis te bezoeken.  
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
  Het maken van de houten paardjes is ontstaan in de 17e eeuw, toen bosarbeiders, als zij ver van huis waren, op de lange avonden uit stukken hout paardjes sneden als speelgoed voor hun kinderen thuis.  
     
   
     
   
     
   
     
   
     
  In het museum ook wat oude interieur voorbeelden.  
     
   
     
   
     
  Deze avond gaan we in Falun op de camping staan naast een groot sportcomplex. De camping ligt op een hoogte van 164 meter.  
     
   
     
   
     
  Deze dag reden we 117 kilometer, met een gemiddelde snelheid van 50 kilometer per uur.  
 
 
TERUG   << VORIGE DAG   dag 11   VOLGENDE DAG >>   TOP