4 aug 2016
    
  
 
  
DAG 20
 
 
 
  Vandaag gaan we naar Joulupukki, de kerstman die hier zijn eigen dorp heeft. We bespreken bij de camping dat we vanavond weer terugkomen en dezelfde mooie plek willen hebben. Dan gaan we op pad, opnieuw over de dubbele brug over de Ounaskoski. Vanaf de brug kunnen we de camping rechts zien liggen.  
 
 
 
   
     
   
     
  Aangekomen in Joulutalo (het dorp van de kerstman) sluiten we aan op de parking bij andere campers. Zes campers uit zes verschillende landen. Joulupukki is populair in veel landen.  
     
   
     
  Het dorp van de kerstman is op de Napapiiri, de Poolcirkel, gebouwd. De lijn ligt dwars over het centrale plein. Er worden veel foto's van gemaakt.  
     
   
     
  We denken dat in de winter het hier sprookjesachtig moet zijn, met veel sneeuw, vroeg donker en veel lichtjes. Nu is men aan het verbouwen en zijn de elfjes maar mondjesmaat aanwezig.  
     
   
  I  
   
     
  Om bij de kerstman te komen moet men door een "enge", beetje donkere gang lopen, een trap op en dan......wachten tot je aan de beurt bent. En de kerstman.....om met hem op de foto te mogen moet je 40 euro betalen. Ha,ha, ze denken dat wij gek zijn. Doegie kerstman, wij kijken buiten wel rond.  
     
   
     
   
     
  In het hele dorp staan souvenierwinkels, die veelal verbonden zijn door kleine restaurantjes. We eten een "Santa-burger", wat een dubbele hamburger met een gebakken ei ertussen blijkt te zijn. Best lekker hoor.  
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
  Vanuit het postkantoor van de kerstman kan men ansichtkaarten versturen, met speciale kerstzegels. Er zijn twee verschillende brievenbussen: de inhoud van de ene bus wordt dagelijks verstuurd en die van de andere bus wordt tegen de kersttijd verstuurd. Enorme hoeveelheden poststukken worden hier bewaard.  
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
  We verlaten Santa Claus Village en gaan terug naar Rovaniemi, waar we een afspraak hebben gemaakt bij de garage. De camper heeft sinds een paar dagen een vreemd geluid bij het starten en daar laten we even naar kijken. Opnieuw rijden we door de tietyö (wegwerkzaamheden) van de stad, alles lijkt wel overhoop te liggen. Maar we vinden de garage in de buitenwijk en worden er vriendelijk geholpen.  
     
   
     
   
     
   
     
  Het geluid blijkt het hitteschild van de katalysator te zijn, dat verbogen is en nu tegen de katalysator tikt als er gestart wordt. Waarschijnlijk is dit gebeurd door een opspringende steen op de weg. Het schild wordt op zijn plaats gebogen en het euvel is verholpen. Hebben wij ook mooi even onder de camper kunnen kijken.  
     
   
     
   
     
   
     
  Terug naar de camping rijden we over de Jätkänkynttilä-silta, de Lumberjack's Candle Bridge, vanwaar we op de andere dubbele brug kijken. Op de camping gekomen zien we een trein met hout boven over de brug rijden.  
     
   
     
   
     
  We reden vandaag slecht 35 kilometer en het werd prachtig weer. Op de camping heerlijk buiten in de zon gezeten.  
 
 
TERUG   << VORIGE DAG   dag 20   VOLGENDE DAG >>   TOP