18 juni 2017
  
 
  
DAG 17
 
 
 
  Tot halverwege de nacht heeft het geregend. Als we opstaan is het (nog) droog en de bergen zijn weer grotendeels te zien. Het is 13 graden. Vandaag wordt het ook niet warmer, het blijft tussen de 8 en 13 graden. We vertrekken uit Bøyum en draaien de E5 weer op. Eerst langs het Fjærlandfjorden, dan door de Frudalstunnelen die onder de Frudal-gletsjer heen gaat. Het is fijn dat het droog is en we foto's kunnen maken.  
 
 
 
   
     
   
     
   
     
  Noorwegen is genieten van de bergen, fjorden, en vergezichten. Maar ook van de grote rotsblokken, de bermen vol wilde bloemen en schapen op de weg.  
     
   
  N  
   
     
   
     
   
     
  Langs het Sognefjorden rijden we naar Hella, waar we de ferry nemen naar Vangsnes. Het is niet druk, we kunnen meteen aan boord rijden.  
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
  Aan de zuidkant van het Sognefjorden rijden we verder op de E13. De weg is soms weer aardig smal, maar het is zondag en dus rustig op de wegen.  
     
   
     
  In Vik stoppen we even bij de haven, het is dan nog steeds droog....  
     
   
     
   
     
  Het Hopperstad Stavkyrkje werd vermoedelijk in 1140 gebouwd. Het is een van de oudste staafkerken van Noorwegen.
De typerende onderdelen van een staafkerk zijn hier goed te zien, zoals de "staven", de houten pilaren waar het dak op steunt. En de Andreaskruizen tussen de staven, alsmede de ossenogen bovenin de kerk.
 
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
  Iets verderop in Vik staat het Hove Steinkyrkje, gebouwd in 1170 voor de belangrijke familie Hove. Het interieur is alleen in het seizoen te bezichtigen, dat is vanaf volgende week.  
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
  Dan gaan we weer klimmen, bochten draaien en steeds meer sneeuw komt er in zicht. Het gebied waar we rijden ligt tussen Svinadalsholtane en Urdeggi, op circa 1000 meter boven de zeespiegel. De E16 slingert zich door de bergen, langs veel sneeuwresten, meren en vergezichten. Helaas inmiddels wel met regen, de temperatuur daalde naar 8 graden.  
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
  We gaan van de provincie Sogn of Fjordane over naar de provincie Hordaland. De Myrkdalsvegen is hier een prachtige "Serpentinweg"......veel haarspeldbochten dus.  
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
  De Tvindefossen, groot en met heel veel water erg indrukwekkend.  
     
   
     
   
     
  En met een camperplaats en camping aan de voet van de waterval, staan we mooi op het tweede plekje en eerste rang voor het geluid en uitzicht. (www.tvinde.no)  
     
   
     
  We reden vandaag 142 kilometer van Bøyum naar Tvinde, met temperaturen van 13 teruglopend naar 8 graden, door regen en laaghangende wolken, met sneeuwresten en ijsmeren, het was koud, maar MOOI.....! Noorwegen, we blijven nog even.  
     
   
 
 
TERUG   << VORIGE DAG   dag 17   VOLGENDE DAG >>   TOP