30 juni 2017
  
 
  
DAG 29
 
 
 
  Vandaag vertrekken we met 19 graden, wordt het 23 graden en in de middag gaat het regenen en daalt de temperatuur weer naar 14 graden. Wij gaan vanmorgen eerst naar Forsvik, een oud industriestadje aan het Götakanaal.  
 
 
 
   
     
  In Forsvik is een mooi stuk industrieel erfgoed te bekijken. (www.forsviksbruk.se) We kunnen er rustig rondkuieren en kijken.  
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
  Er is een scheepstimmerwerkplaats open, waar men werkt aan een replica van een oud zeilschip. De kiel is al gelegd. Een enthousiaste "volunteer" legt ons uit wat er allemaal te zien is. Hij haalt zelfs de bouwtekening op om die te laten zien.  
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
  Buiten ligt het rader-stoomschip "Eric Nordevall II", het is een replica, gebouwd in 1995. De orriginele "Eric Nordevall" werd gebouwd in 1836 in Forsvik, speciaal voor de scheepvaart op het Götakanaal. Hierdoor werd het reizen door Zweden minder afhankelijk van de paardenkoets. Het schip verging in 1856 in het Vättern en ligt daar nog steeds op een diepte van 45 meter. (www.nordevall.com)  
     
   
     
   
     
   
     
   
     
  we neuzen verder rond in de werkplaatsen, zien oude schepen en een mooie oude Chevrolet uit 1935.  
     
   
     
   
     
   
     
  Dan gaan we wat verderop bij het Götakanaal kijken, bij de sluis van Forsvik. Het hele kanaal is 190 kilometer lang en heeft van begin tot einde een hoogteverschil van 92 meter. (www.gotakanal.se) De sluis van Forsvik is de oudste in het kanaal.  
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
  Na het bezoek aan Forsvik rijden we verder over een landelijke weg naar Moltrop. Onderweg zien we kraanvogels op een grasland.  
     
   
     
   
     
   
     
  Uiteindelijk rijden we weer langs het Vättern, tot we een wegwijzer naar een Bisonfarm zien. Dat willen we wel eens zien: bisons in Zweden....dus we slaan af.  
     
   
     
  Het blijken echte bisons te zijn, zoals wij ze zo prachtig zagen in het Yellowstone Park in Amerika in 2013. Maar zo achter het gaas.....nee, dat past niet bij een bison.  
     
   
     
   
     
   
     
  In Jönköping is het druk en we krijgen gelukkig nog een goede plek op de camping "Villa Björkhagen", dezelfde als in het jaar 2016. (www.villabjorkhagen.se)  
     
   
     
   
     
  Deze dag reden we 123 kilomter van Karlsborg naar Jönköping. Onderweg zagen we ook nog eens een hele stoet van wel 200 klassieke en modernere Ford Mustangs. Leuke verrassingen zijn dat.  
     
   
 
 
TERUG   << VORIGE DAG   dag 29   VOLGENDE DAG >>   TOP