15 augustus 2017
  
 
  
DAG 11
 
 
 
  Ondanks de regen gisterenavond hebben we deze dag opnieuw blauwe lucht, zon en zomerse temperaturen. De camping moest contant afgerekend worden, dus in Täsch stoppen bij de Raiffeisenbank en tappen de portemonnee weer vol. Dan beginnen we aan de "afdaling" naar Visp, mooie weg, veel bochtenm en zo nu en dan de trein naast ons. Het is vandaag "Maria Hemelvaart", een officiële vrije dag in Zwitserland. Er zijn veel dagjesmensen op de weg, maar geen werkverkeer.  
 
 
 
   
     
   
     
   
     
   
     
  Bij Brig slaan we rechtsaf om naar de Simplonpass te rijden. Een goed te rijden weg, met veel sneeuwgalerijen en prachtige vergezichten. Ook hier veel dagjesmensen, zowel uit Zwitserland als Italië, die een mooie rit naar de Simplon maken.  
     
   
     
   
     
  De Ganterbrücke overspant het Ganterdal, een bijzondere brug met hoge pijlers.  
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
  De Simplonpass is 2005 meter hoog en vormt de verbinding tussen Zwitserland en Italië. Deze grensovergang werd in de Steentijd al gebruikt en tot de 17e eeuw hoofdzakelijk door smokkelaars en huursoldaten. Napoleon liet tussen 1801 en 1805 door 5000 arbeiders een 8 meter brede weg aanleggen over de Simplon. Een hele prestatie voor die tijd. Het "Hospiz" werd ook in opdracht van Napoleon gebouwd, bedoeld als militair ziekenhuis.  
     
   
     
   
     
  De 8 meter hoge steenarend herinnert aan de 2e wereldoorlog.  
     
   
     
   
     
   
     
   
     
  Het is "boven" druk en wij keren om, dezelfde weg naar beneden. Dan zie je de omgeving van een andere kant en die is natuurlijk ook prachtig. Het is een lange mooie afdaling.  
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
  Het was de moeite waard om naar de Simplonpass te rijden, zeker met dit mooie weer. (www.simplon.ch)  
     
   
     
  Vanaf Brig rijden verder naar het oosten door het dal van de Rhône, met typisch Walliser dorpen, met prachtige oude huizen. In het dal liggen de autoweg, de rivier en de spoorlijn vaak vlak naast elkaar.  
     
   
     
   
     
   
     
   
     
  Bij Unterdeisch is een keerlus, die in de berg gemaakt is voor de trein om het hoogteverschil te overbruggen. En toevallig komt er ook een trein uit de tunnel als wij er overheen rijden en die rijdt verder over het viaduct. Prachtig stukje spoorwerk van de Zwitsers.  
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
  Ook de Interlokale trein en de Glacier Express rijden door het dal van de Rhône.  
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   In Ulrichen, op 1345 meter hoogte, zoeken we camping "Nufenen" op, waar we een nachtje gaan staan voor we aan de Grimsel gaan beginnen (www.camping-nufenen.ch). De camping grenst aan een boerderij, dus de boerin met haar koeien loopt vlak achter de camper langs. We hebben een leuke plek en het zien de hoge bergtoppen om ons heen.  
     
   
     
   
     
   
     
  We reden vandaag 128 kilometer van Täsch naar Ulrichen.  
     
   
 
 
TERUG   << VORIGE DAG   dag 11   VOLGENDE DAG >>   TOP