CAMPERTRIPJE
  
 
  
6-7 april 2018
 
 
 
  Het belooft een mooi lenteweekend te worden en we besluiten om eens aan de Rijn bij Tolkamer te gaan kijken. In de zon aan het water naar de scheepvaart kijken, dat lijkt ons wel wat.  
     
  vrijdag 6 april
 
  We vertrekken met blauwe lucht en zon en rijden via Apeldoorn, naar  Deventer waar we de IJssel oversteken. Aan de oostkant van deze rivier rijden we dan naar het zuiden.  
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
  Bij Zutphen staan vreemde, scheve bomen met paaltjes langs de weg. Na onderzoek blijk dat het kunstwerk "het Witte Lint", bestaande uit 1300 Meidoornbomen, schade had opgelopen door het slechte weer. Het kunstwerk bestaat uit dit lint van scheven bomen, zo schuin gekweekt, met een granieten paaltje eronder. Om de stormschade te herstellen zijn nu tijdelijk metalen beugels tussen boom en paaltje bevestigd.  
     
   
     
   
     
   
     
  Bij 's Heerenberg gaan we de grens naar Duitsland over om via Elten en Emmerich naar Tolkamer te rijden. Even diesel tanken in Duitsland scheelt toch een paar centen en bij de supermarkt lekker afbakbrood kopen. In Tolkamer blijkt de camperplaats op de Europakade vol te zijn en we rijden door naar de CP bij restaurant de Swaenebloem bij Tolkamer (www.deswaenebloem.com) waar we op het verharde parkeerterrein mogen staan, met stroom en uitzicht op de rivier.  
     
   
     
   
     
  Het is een prima plek om te overnachten en met ruim uitzicht over de rivier, die hier het Bijlandkanaal heet. De grens loopt wat grillig en aan de overkant ligt Duitsland. Iets meer naar rechts is het weer Nederland en splits de rivier zich om verder te gaan als de Waal en de wat smallere Rijn.  
     
   
     
   
     
   
     
  De Swaenebloem is te bereiken over een smalle brug over een zijkanaal. Sterk genoeg voor campers, er gaan grote zandauto's overheen van de afgraving die wat verderop ligt.  
     
   
     
   
     
  In de bocht van de dijk ligt een kleine begraafplaats van omgekomen geallieerden uit WOII, zij stierven in de operatie Market Garden in 1944.  
     
   
     
   
     
  Op de rivier is continue scheepvaartverkeer te zien: vrachtschepen, duwbakken, passagiersschepen en de kleine binkerbootjes die langszij gaan om de schepen van brandstof te voorzien.  
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
  zaterdag 7 april
 
  De volgende morgen is het opnieuw mooi weer, zonnig en warmer, maar de wind is koud. Te koud om buiten te kunnen zitten, dus we besluiten om een mooi stuk te rijden en naar huis te gaan.  
     
   
     
   
     
   
     
   
     
  Bij de overnachtingshaven van Tolkamer kijken we hoe een binnenschipper zijn auto vanaf het dek op het ponton zet. Daarvandaan kan hij naar de wal rijden.  
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
  Nog even bij de Europakade in Tolkamer kijken. Hier sta je met je neus aan het water, er kunnen 15 campers staan. We maken even een praatje met de camperaars uit Nijmegen, die gisteren vlak voor ons bij deze CP aankwamen. Nog wat rondgelopen en foto's gemaakt, een andere keer komen we eens terug.  
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
  Via Duitsland rijden we terug naar Nederland.  
     
   
     
   
     
   
     
  In de verte zien we hoog op de heuvel de kerk van Hoch Elten liggen. We rijden er naar toe om op de camperplaats naast de kerk ons middagbroodje te eten.  
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
  Mooie oude bomenlanen, nu nog kaal, maar binnenkort weer volop in het blad.  
     
   
     
   
     
   
     
   
     
  Terug op de Veluwe, waar we op het Transferium van Ugchelen een koffiestop houden.  
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
  Dwars over de Veluwe naar het noorden, langs Uddel en het Uddelermeer. Dit meer is bijzonder, omdat het middenin de zandgronden van de Veluwe ligt en ook nog 24 meter boven NAP.  
     
   
     
   
     
  We zijn weer thuis na een paar heerlijke dagen op pad met de camper.  
     
   
 
 
TERUG               TOP