29 juni 2018
  
 
  
DAG 15
 
 
 
  Vandaag blijft de camper op de camping staan en gaan wij met de bus naar het centrum van Stavanger. Te voet verkennen wij de oude straatjes en de haven van deze leuke stad. Steile straten met graniet keienbestrating, loopt lekker handig.... Het is een zonnige zomerse dag, met een frisse wind over het water. Goed voor een stadsbezoek dus.  
 
 
 
   
     
  De St. Svithun Kathedraal werd in de 12e eeuw in Romaanse stijl gebouwd. Na een brand in 1272 kreeg de kerk een nieuwe gotische voorhal en een gotisch koor. Het opvallende houtsnijwerk in de kerk, de kansel en de gedenkplaten stammen uit de 17e eeuw.  
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
  De verhalen uit het oude en nieuwe testament zijn te zien als beeldhouwwerk op de kansel. Rechts, anno 1658, de toegangsdeur voor de dominee naar de kansel.  
     
   
     
  De grote gebrandschilderde ramen worden gerestaureed en er is een tijdelijk decor geplaatst. Wel zijn de roosvensters bovenin nog te zien. Het doopvont is van ca. 1300 en is van speksteen gemaakt.  
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
  We lopen langs de haven en bekijken daarna de oude straatjes en huisjes in het oudste gedeelte van Stavanger. De witte huisjes met de bloemen en de blauwe lucht, .....ze zijn samen een plaatje.  
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
  Tot slot wandelen we langs de ander kant van de haven en zien er een grote oude driemaster liggen. De matrozen zijn op de ra's aan het werk, ze hebben vast geen hoogtevrees.  
     
   
     
   
     
   
     
   
     
  Dit weekend is er in Stavanger een bijeenkomst van "Harley Davidson Owners" en er is een speciaal, bewaakt parkeerterrein voor de motoren. Ze staan allemaal te schitteren in de zon. Het is een plaatje voor de liefhebbers.  
     
   
     
   
     
   
 
 
TERUG   << VORIGE DAG   dag 15   VOLGENDE DAG >>   TOP