ZEEREIS
 
 
 
NOORWEGEN
    20 december
  
DAG 4
 

Vandaag legt de "Kong Harald" vroeg in de morgen aan in Trondheim.

In deze stad staat de meest noordelijkste middeleeuwse kathedraal ter wereld, de gotische Nidaros-domkerk. (Nidaros is de middeleeuwse naam voor Trondheim.) In 1070 begon men met de bouw van de kerk over het graf van St. Olav. De Vikingkoning Olav introduceerde het christendom in Noorwegen in het begin van de 11e eeuw. Na zijn dood werd Olav heilig verklaard.

Gedurende de middeleeuwen was de Nidaros-kathedraal de belangrijkste christelijke pelgrimsplaats van Noord-Europa, met pelgrimsroutes vanuit Oslo en het naburige Zweden. Vanaf de middeleeuwen en tot 1905 was de kathedraal de kroningskerk van de Noorse koningen. Koning Haakon VII was in 1905 de laatste koning die hier gekroond werd. Vanaf 1957 worden de koningen in Noorwegen niet meer gekroond maar gezalfd. In 1991 werden de huidige koning Harald V en koningin Sonja in deze kathedraal gezalfd. 

 
 
 
In Trondheim kwam de zon vandaag op om 10:00 uur en ging weer onder om 14:30 uur. De dagen worden steeds korter.
 
 
 
 
 
 
Het schip wordt bevoorraad.
 
 
 
De lunch is ook deze dag weer een uitgebreid buffet met veel heerlijke gerechten.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
We verlaten Trondheim. We gingen niet de stad in, omdat we die al eens eerder uitgebreid bezocht hebben. In de verte de grote toren van de Nidaros kathedraal
 
 
 
 

Even buiten de stad vaart de "Kong Harald" voorbij Munkholmen; het Monnikeneiland. Het klooster dat hier in de middeleeuwen stond is afgebrand. In de 17e eeuw werd er een vesting gebouwd, die geen militaire betekenis kreeg.

 
 
 
 
 
 
Ook het diner is weer heerlijk vandaag: als voorgerecht Byggrynssuppe, een traditioneel Noors gerecht, gemaakt van wat de kok "voorhanden" heeft. De borden worden uitgeserveerd met de vulling en dan komt de serveerster langs met een kan hete bouillon.
 
 
 
Hoofdgerecht: Laks fra Frøya, hèt Noorse exportprodukt, de zalm. Deze zalm werd vanmorgen vers in Trondheim aan boord gebracht.
 
 
Als dessert is er Tjukkmjølkpudding, het heeft zijn oorsprong bij de Vikingen. Echt een oud recept dus en erg lekker, met zwarte-bessencompôte.
 
 
TERUG   << DAG 3   dag 4   DAG 5 >>>   TOP