ZEEREIS
 
 
 
NOORWEGEN
    25 december 2019
   
DAG 9
 

We verlaten Finnmark, ofwel Lapland, de meest noordelijke provincie van Noorwegen, het land van de Sami. De Samen zijn van oorsprong een nomadisch volk, dat in Noord Europese Lapland woont. Zowel in Zweden en Finland. In Noorwegen wonen de meeste Samen. Zij worden ook wel Lappen genoemd, wat zij zelf een belediging vinden. In de loop van de morgen leggen we aan in Hammerfest.

 
 

Hammerfest wordt al eeuwenlang "de noordelijkste stad ter wereld" genoemd. Ze ligt op 70º 39' 48" noorderbreedte. In 1891 kreeg de stad een elektriciteitscentrale en zo werd Hammerfest de eerste stad in Noorwegen met elektrische straatverlichting. Vanwege de strategische ligging werd de stad in WOII volledig door de Duitse verwoest. Na de oorlog werd een moderne stad herbouwd.

 
 
Het is 1e Kerstdag en het is mogelijk om de kerkdienst in Hammerfest bij te wonen. In een fakkeloptocht loopt men gezamenlijk naar de kerk.
 
 
 
De IJsbeer is het symbool van de stad Hammerfest.
 
 
Ook op deze Kerstdag is er een overvloedig lunchbuffet.
 
 
 
 
 
 
We verlaten Hammerfest in het schemerlicht.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het diner dat deze avond geserveerd is "En nær-Russland-opplevelse" 0fwel een "vlakbij Rusland-belevenis" 
Ingelegde haring, gekookt ei en aardappeltje als voorgerecht.
 
 
Het hoofdgerecht is Reinsdyr flatbiff og reinsdyrpølse, rendiervlees van de Sami in Finnmark. Met puree en Preisselbeeren.
 
 
En het toetje......was alweer opgegeten voordat er een foto gemaakt kon worden!
 
 
En dan is het er......het Noorderlicht !!! Gedeeltelijk te zien door de bewolking. De witte stippen zijn sterren.
 
 
 
 
 
Rond middernacht gaan we naar een concert in de IJskathedraal van Tromsø. Bussen brengen de deelnemers van het schip naar de andere kant van het fjord, over de hoge brug. Aan alle kanten de duizenden lichtjes van deze grote stad.
 
 
De opvallende IJskathedraal is geen kathedraal, maar een kerk. Het ontwerp symboliseert de ijsbergen, het poollicht en de poolnachten. De kerk is gebouwd van beton en aan de buitenzijde bekleed met aluminium. De voor- en achterzijde heeft een glazen gevel. Deze is aan de voorzijde 35 meter hoog. Aan de oostelijke wand een 23 meter hoog gebrandschilderd raam van 140 m2.
 
 
 
 
 
 
TERUG   <<<  DAG 8   dag 9   DAG 10  >>>   TOP