SPECIAL REPORT   NOORSE STAAFKERKEN
 
Staafkerken die we tijdens onze reizen dor Noorwegen bezocht hebben.

 

Tot de komst van het Christendom rond het jaar 1000 speelde de mythologie een grote rol in Noorwegen. Deze Noorse mythologie was niet op religie gebaseerd. Zij was meer gegrondvest op daden dan op geloof
 

De overgang van de Noorse gemeenschap, die werd geleid door verschillende machthebbers, naar een koninkrijk en naar het Christendom, vond plaats rond het jaar 1000. De slag bij Stiklestad in 1030 wordt daarbij als omslagpunt gezien. Bij deze slag sneuvelde Olav Haraldsson en hij werd later Olav de Heilige, de belangrijkste heilige van Noorwegen. Hij werd in 1030 begraven in de buurt van de rivier Nidelva in Trondheim. Volgens de overlevering staat het hoogaltaar van de Nidaros Kathedraal nu precies op de plaats van zijn graf. Gedurende vier eeuwen was dit de plaats waar pelgrims troost, hulp en genezing zochten. Ooit was de St. Olavs Pelgrimsroute, samen met de wegen naar Santiago de Compostela en Rome, de belangrijkste pelgrimsweg in Europa. Na de Reformatie raakte de tocht in vergetelheid, maar in de zomer van 1997 werd de oude Pelgrimsweg tussen Oslo en de Nidarosdom in Trondheim heropend. Sindsdien hebben heel veel pelgrims over deze oude pelgrimsweg gewandeld.

 
De Christelijke godsdienst in Noorwegen was onderdeel van de Rooms Katholieke Kerk tot de Reformatie in 1537. De Katholieke Kerk werd toen verboden, dat verbod hield stand tot 1843. Tegenwoordig kent Noorwegen vrijheid van godsdienst, maar de Lutherse godsdienst is de officiële religie. 86% van de bevolking maakt deel uit van de zogeheten Kerk van Noorwegen, de staatskerk tot 2012.
 

Noorwegen is het enige land in Noord Europa waar houten kerken uit de middeleeuwen nog intact zijn. In veel plaatsen in Europa werden in de Middeleeuwen grote kathedralen gebouwd uit steen. In Noorwegen werd eenzelfde bouwtechniek ontwikkeld, maar dan om met hout te bouwen, dat voldoende voorhanden was. Het bouwen van schepen en huizen in de Vikingtijd zorgde voor de ontwikkeling van de techniek en traditie om kunst en houtbewerking te combineren. Hetgeen onder andere resulteerde in de staafkerken.

 

Hopperstad Stavkirke Kvernes Stavkirke Lom Stavkirke
     
Borgund Stavkirke Øye Stavkirke Torpo Stavkirke
     
Røldal Stavkirke Eidsborg Stavkirke Heddal Stavkirke
     
Kaupanger Stavkirke Nore Stavkirke Røllag Stavkirke
     
Uvdal Stavkirke Gaupne Stavkirke Høyjord Stavkirke
 

TERUG

 

         

 

TOP