SPECIAL REPORT   HEDDAL STAVKIRKE

 

De Heddal Staafkerk is de grootste en één van de mooiste van de 28 overgebleven staafkerken van Noorwegen. De kerk is gedateerd 1242, maar delen van het koor zijn al vanaf 1147. De kerk is opgebouwd rond de Noorse grenen steunpilaren, de staven, 12 grote en 6 kleinere. Er zijn vier gebeeldhouwde entreeportalen. De kerk wordt wel een "Kathedraal in hout" genoemd en is gewijd aan de Maagd Maria.

 

Na de Reformatie was de kerk in zeer slechte staat en een restauratie vond plaats in 1849-1851. Het ontbrak de restauratoren indertijd aan de nodige kennis en vaardigheden, een nadere restauratie vond plaats rond het jaar 1950.

 

Het altaarstuk dateert oorspronkelijk uit 1667, maar werd gerestaureerd in 1908. De muurschilderingen dateren van rond 1700.

 

De galerij rondom de kerk is gebouwd ter bescherming van de kerkwanden tegen regen, wind en sneeuw. Ook konden de kerkgangers hier wachten (en schuilen) totdat de mis begon. De ongedoopten en de lepralijders konden vanaf de galerij de mis volgen door een luik in de wand van het koor. Zij mochten de kerk niet in.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

TERUG

 

         

 

TOP