SPECIAL REPORT   HØYJORD STAVKIRKE

 

De staafkerk van H°yjord in het dorp H°yjord in de gemeente Sandefjord is de enige bewaard gebleven staafkerk in de provincie Vestfold.

  

De kerk werd gebouwd aan het einde van de 11e eeuw, werd een keer afgebroken en weer opnieuw gebouwd. Het schip van de kerk werd in de tweede helft van de 13e eeuw gebouwd. De laatste reconstructie vond plaats tussen 1948 en 1953, toen de kerk haar huidige vorm kreeg. De architect was Otto L. Scheen.  

  

De kerk heeft een paal, de "Staaf" in het midden van de kerk. Hiermee is het een van de drie staafkerken in Noorwegen met een dergelijke enkele middelpaal als dragende constructie. Dit symboliseert Christus. Het ondersteunende raamwerk van het kerkschip zelf bestaat uit 12 kolommen, die de apostelen symboliseren.

  

Oorspronkelijk was de kerk witgekalkt en van binnen gedecoreerd, een deel hiervan is gerestaureerd. Ook werden er door Finn Krafft een aantal nieuwe decoraties geschilderd.

  

Op de noordelijke muur staan tekeningen van schepen uit de 14e eeuw. De kruisen zijn van de originele wijding. Het plafond van het koor is gedecoreerd met beeldscŔnes uit zowel het Oude als het Nieuwe Testament.

 

Het altaarstuk met het motief van de kruisiging is van 1630-1640 en heeft uitsparingen in de zogenaamde Jarlsberg Renaissance.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

TERUG

 

         

 

TOP