SPECIAL REPORT   RĜLLAG STAVKIRKE

 

De Rĝllag Staafkerk werd omstreeks 1200 gebouwd. Vroeger had de kerk een galerij rondom het gebouw. Deze werd bij een uitbreiding van de kerk echter verwijderd. De buitenwanden zijn geteerd, dit geeft, mede door inwerking van de zon, de wanden een mooie goudbruine kleur. De kerk kreeg in 1653 voor het eerst ramen. Daarvoor kwam het daglicht alleen binnen door kleine ossenogen, hoog aan de wand, onder het dak.

 

Het altaarstuk werd in 1670 aan de kerk geschonken. De wanden van het koor werd in 1683 beschilderd, naar voorbeeld van het vroegere koor. In de 18e eeuw werd de wanden blauw overgeschilderd, maar bij de restauratie van 1932-1933 werd dit weer hersteld.

 

In het middenschip dragen de banken de namen van de boerenfamilies. Zij hadden hun eigen zitplaatsen in de kerk, de vrouwen aan de noordzijde, de mannen aan de zuidkant. Bij de ingang van de sacristie is een speciale beschildering te zien: de twee mannen die terugkomen uit het beloofde land, zij dragen een enorme tros druiven aan een stok.

 

Onder de vloer van het koor is een grafkamer geweest. Opschriften op de restanten van kisten geeft een tijd van omstreeks 1732 aan. Buiten de kerk staat een oud stenen kruis dat gevonden werd in de grafkamer onder het koor van de kerk. Waarschijnlijk is het ouder dan de kerk. Men veronderstelt dat men rond het kruis de mis vierde en kinderen doopte, voordat de kerk werd gebouwd.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

TERUG

 

         

 

TOP