REISVERSLAGEN  

dag 11

dinsdag 30 juni
Metershoge sneeuw op de Vikafjell en het Hopperstad Stavkyrkje

 

Het weer is opgeklaard als we opstaan. En de lucht wordt steeds blauwer. Dat belooft een mooie dag te worden. We ontbijten met versgebakken broodjes, uit de eigen camperoven. Al gauw verlaten we de camping en trekken naar het noorden. De eerste stop is bij de Tvindefossen, een imposante waterval.

Onze route brengt ons al klimmend door een adembenemend mooi landschap van bergen, rotsen, sneeuwresten en watertjes. En steeds meer sneeuw. Van een oudere Noor hoorden we dat er deze winter erg veel sneeuw gevallen was.

Aan de voet van de beklimming naar de Vikafjell summit, op 997 meter hoogte, stoppen we. Even al die haarspeldbochten die we te gaan hebben op ons in laten werken ! En wat een geweldige waterval, daar gaan we vlak langs ! Geweldig mooi en al die sneeuw !

Twee touringcars komen door de haarspeldbochten naar beneden. Daar wachten wij op voor wij naar boven gaan. De weg is smal en een grote tegenligger is niet leuk. Gelukkig is het rustig en kunnen we in ons eigen tempo omhoog rijden.

We genieten volop van de prachtige natuur en de hoeveelheden sneeuw. Soms ligt de sneeuw meer dan 3 meter hoog naast de weg.

Na dit geweldige sneeuw- en berglandschap volgt een lange, lange afdaling naar de plaats Vik. Van verre zien we het Sognefjorden al liggen, het langste fjord van Noorwegen, zo'n 204 kilometer.

Beneden slaan we af naar het Hopperstad Stavkyrkje uit 1130. Het is een van de oudste staafkerken van Noorwegen. We kunnen de kerk goed bekijken, er zijn weinig bezoekers. De entree is 50 NOK per persoon en dat is het zeker waard.

Op de parkeerplaats van de kerk eten we ons middagbroodje. Omdat het nog vroeg is rijden we door naar de ferry van Vangsnes naar Hella. De overtocht duurt 15 minuten over een afstand van 44,3 kilometer.

Voordat we de boot oprijden zien we aan de overkant de Kvinnafossen van de berg kletteren. Even later zullen we bij deze waterval stoppen om te "douchen".

De weg langs het Sognefjorden is smal en bochtig, het is op elkaar wachten bij een uitwijkplaats.
De meeste automobilisten rijden gelukkig erg rustig.

Onze camping voor deze nacht ligt in Boyum, vlak naast het Noorse Gletsjermuseum. We zoeken een goede plek op de camping en kunnen nog een poosje buiten zitten. Het was een geweldige dag !

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

De staafkerk van Hopperstad heeft de tand des tijds doorstaan omdat de kerk is gebouwd met een houten frame dat op een stenen fundering is geplaatst. Het hout komt op deze manier niet in aanraking met de vochtige grond en blijft droog. De stammen werden staande op de wortels gedroogd. Vervolgens werd het hout verwerkt tot de onderdelen van de kerk. Een kerk kon wel uit 2000 onderdelen bestaan. De paalconstructie - het staafwerk - werd liggend op de grond in elkaar gezet tot het een stevig frame vormde en vervolgens omhoog geduwd, waarschijnlijk met behulp van lange stokken. De ronde bogen in het interieur komen rechtstreeks uit de natuur, ze zijn gesneden uit de overgang tussen de stam en de wortels van de bomen, daar waar de boom op een natuurlijke wijze gebogen groeit en het sterkst is.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

De Noorse vlag is een rood doek met een donkerblauw Scandinavisch kruis met witte randen.
De kleuren rood, wit en blauw symboliseren de democratie.

 

TERUG

 

< VORIGE DAG

 

dag 11

 

VOLGENDE DAG >

 

TOP