REISVERSLAGEN  

dag 34

donderdag 23 juli
De Hardangervidda

 

We verlaten Fagernes om via Gol naar Geilo te rijden en dan verder over de Hardangervidda.

De dag begint goed. We hadden al veel verkeersborden gezien als waarschuwing voor overstekende elanden. Maar nu wij zagen een prachtige Moose lopen, of een Elch zoals de Noren ze noemen, daar waar geen bord stond. Eindelijk.... toch een "echte" gezien !

In Torpo bekijken we het kleine Stav Kyrkje uit 1160. De kerk was gewijd aan Sint Margaretha. Foto's maken mag alleen aan de buitenkant. Ook zonder flits mag binnen niet gefotografeerd worden. Jammer, het was wel mooi.

Bij de roze Hagafoss Kirke maken we een andere fotostop.

Vanaf Geilo rijden we al gauw het Nationale Park Hardangervidda binnen. De Hardangervidda is de grootse hoogvlakte van Europa, ca 8.000 km2 groot en het grootste Nationale Park van Noorwegen. Van Geilo naar Eidfjord rijd je langs de noordkant van de hoogvlakte. Het centrale deel ligt op een hoogte van 1200 tot 1400 meter met aan de randen bergtoppen tot 1900 meter. Op de Hardangervidda leeft nog een grote groep (10.000) wilde rendieren. Helaas hebben wij er geen een gezien.

Bij de dam door het Laegreidvatnet maken we een fotostop. Ook hier lopen schapen, zoals we al vaak onderweg hebben gezien. We zijn hier op 1150 meter hoogte.

De Hardangervidda maakt grote indruk op ons, wat een natuur, wat een uitgestrektheid ! Geweldig mooi. We rijden omhoog naar de parking bij de Syssendammen, een grote stuwdam in het Syssenvatnet.

Aan het eind van de middag stoppen we op camping "Garen"op 750 meter hoogte.
We reden deze dag 173 kilometer.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

TERUG

 

< VORIGE DAG

 

dag 34

 

VOLGENDE DAG >

 

TOP