10 september
 
 
 
DAG  12
   
 

De dag begint met bewolking en soms wat regen, het is 14 graden. Onze eerste stop is bij de dorpskerk van Dobberzin, een vroeggotisch stenen gebouw uit de 2e helft van de 13e eeuw. Ongebruikelijk voor dorpskerken uit deze periode zijn de zeer hoge boogramen. De kerk is gesloten en we maken "een rondje om de kerk". Bovenin een venster zit een jonge torenvalk.

 
 
 
 
 
 
 
Als we terugkomen bij de camper staat Horst, de koster van 83 jaar, ons op te wachten. Of we de kerk ook van binnen willen zien ? Ja, graag dus.
Horst blijkt een goed verteller, over de kerk, over zijn jeugd in het dorp Dobberzin en de oorlogswaanzin. Het was een zeer boeiende ontmoeting.
 
 
 
 
In de kerk hangen maiskolven aan de kerkbanken als versiering in verband met de Dankdag voor de Oogst. Voor in de kerk het prachtige gebeeldhouwde houten barok preekstoelaltaar uit 1699.
 
 
Naast het preekstoelaltaar hangt de Doopengel. De Doopengel draagt de schaal waarin het doopwater wordt gedaan. Voor een doopdienst kan men de engel naar beneden laten zakken.
 
 
 
 
We vervolgen onze route door landbouwgebied, oude dorpen en bossen met beginnende herfstkleuren.
 
 
 
 
 
 
 
We bezoeken de Scheepslift van Niederfinow, de oudste scheepslift van Duitsland die nog in gebruik is. Deze ligt over het Oder-Havel-kanaal en werd tussen 1927 en 1934 gebouwd. De scheepslift overwint een hoogteverschil in het kanaal van 36 meter. De binnenzijde van de bak waarin de schepen gehesen worden (ook wel de trog genoemd) meet 85 bij meter en heeft een maximale waterdiepte van 2,5 meter. Het heffen duurt 5 minuten en de totale schuttijd is 20 minuten.
 
 
De kanaalbrug is 157 meter lang, 28 meter breed en 3,9 meter diep. De weg voor het doorgaande verkeer ligt er onder.
 
 
 
 
 
 
 
Nog een paar feiten: er worden 256 stalen kabels gebruikt die 52 milimeter in doorsnee zijn.
 
 
Als toeristische attractie kan met met een rondvaartbootje heen- en weer en op- en neer door de scheepslift.
 
 
Inmiddels wordt er sinds 2008 een nieuwe scheepslift naast de oude scheepslift gebouwd. Geplande opleving 2014....... Enigszins vertraagd dus.
 
 
 
 
In Frankfurt a.d. Oder stoppen we deze dag op een camperplaats aan het water.
 
 
We reden deze dag 144 kilometer van Schwedt a.d. Oder naar Frankfurt a.d. Oder.
 
 
TERUG   << VORIGE DAG   dag 12   VOLGENDE DAG >>   TOP