SPECIAL REPORT   NORE STAVKIRKE

 

De Nore Staafkerk dateert van rond 1167 en is gebouwd in de Numedalstijl : in kruisvorm, met galerijen, koor en koepel. Deze kenmerken zijn uiterst zeldzaam voor gebouwen uit die tijd: er is geen enkel gebouw in Noorwegen of zelfs in Europa bekend dat als voorbeeld kan hebben gediend.
 
De kerk heeft ook een centrale staaf, dat was oorspronkelijk de steun voor een toren, die waarschijnlijk kerkklokken bevatte.
 
De kerk is deels herbouwd in de 17e en 18e eeuw, schip en koor hebben restanten van prachtige schilderingen uit 1655 en 1683. Het westelijke portaal van het schip is rijk geornamenteerd met houtsnijwerk in de vorm van wijnranken en dieren.
 
In de kerk treft men twee inscripties aan waaronder de tekst van het ‘gebed om Gods barmhartigheid’. De twee kruisbeelden stammen mogelijk uit de middeleeuwen en tijdens opgravingen is een schildering onthuld die lijkt te stammen uit de late middeleeuwen.
 
Deze kerk is echt overladen met een rijkdom aan kunstobjecten. Nu lijkt dat misschien overdreven maar in de middeleeuwen was het gebruikelijk om religieuze boodschappen met behulp van beeld over te dragen op het ongeletterde kerkvolk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

TERUG

 

         

 

TOP