dag 32

 

maandag

23 september

  Day of the Big Horn Sheeps on the Salmon River Scenic Byway
 
van : North Fork (ID)
naar : Challis (ID)
afstand : 78,9 mijl / 126 km  
 

Klokslag 8 uur opgestaan en er liep weer een hertje door de rivier. Het is 10 graden in de camper, dus even de kachel aan. We ontbijten simpel: brood met jam. Wel 3 potten jam op tafel. Het is een prachtig plekje dat we op deze camping hebben, in de bocht van de rivier. Met twee kanten zicht op het water. Het is vanmorgen erg bewolkt met een harde wind. Met het kwartier ziet de omgeving er anders uit, met of zonder bergen (= achter de wolken)

 

Kwart over tien vertrekken we van de camping en als we de eerste bocht gehad hebben is de lucht weer blauw met witte wolkjes. Dat blijft zo de hele dag, wat een mazzelbipsen zijn wij !

 

We volgen de Salmon River over de Salmon River Scenic Byway naar het zuiden, door een boeiend en afwisselend landschap. De velden zijn hier alleen groen als er beregend wordt. We zien dus enorme beregeningsinstallaties. Vaak ook koeien en paarden en stapels hooi. Dat hooi wel met een hek er omheen, anders doet het wild zicht er natuurlijk aan te goed. De koffiestop houden we bij “Eleven Miles”, fijn aan de rivier. Een paar mini muffins erbij en een half uurtje fijn in de zon. De route verveelt ons geen moment, we genieten van de bergen, de rotsen, de weilanden en de "nederzettingen". Zo nu en dan zien we een hertje langs de weg.

 

En dan….. zien we eindelijk Bighorn Sheeps boven op de rotsen! Wat een machtig gezicht. Hoewel ze ver weg zijn lukt het toch om een paar foto's te maken. De schapen staan echt naar ons, indringers, te kijken. Mensen met zo’n groot wit ding op wielen…

 
 

Na een overnachting in North Fork, gaan we weer verder over de Salmon River Scenic Byway.

 

De Salmon River begeleidt ons vandaag als we naar het zuiden rijden.

 
 
 

Er zijn regelmatig stopplaatsen met uitlegborden, zoals hier bij Red Rock Access,

over wat er in dat gebied te zien is. In dit gebergte zouden veel Bighorn Sheeps leven ...

 
 
 
 
 

In Salmon Valley is het gebied vlakker, met grasland en veeteelt.

 
 
 
 
 

Koffiepauze bij Picknick Area "Eleven Miles" aan de oever van de Salmon River.

 
 
 

Zelfs op de meest afgelegen picknickplaatsen staan toilethuisjes ... en brandschoon.

 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

In de verste verten geen huis te zien, toch wonen hier ergens mensen ...

 
 
 
 
 
 
 
 

We hebben op deze route al diverse uitlegborden over Bighorn Sheeps gezien,

en dan opeens ... daar boven op de rotsen ...

 
 

BIGHORN SHEEP
Bighorn Sheeps (dikhoornschaap) zijn wilde schapen met grote gekromde hoorns. De rammen krijgen grotere hoorns dan de ooien, soms wel tot 80 centimeter lang en 15 kilo zwaar. Het Dikhoornschaap is een uitstekende klimmer en kan zonder problemen steile rotsen beklimmen en van rots naar rots springen. De Bighorn Sheeps komen voor in de Rocky Mountains; in het Yellowstone Park leven er nog ongeveer tweehonderd.

      

Tot 1880 woonden de "sheepeaters", gerelateerd aan de Shoshone indianenstam, in Yellowstone. Hun voornaamste voedsel waren de dikhoornschapen en van de schapenhoorns werden bogen gemaakt. Rond 1900 waren er nog slechts ongeveer 100 Bighornsheeps in Yellowstone, daarna nam hun aantal weer toe.

 
 
 
 
 
 
 
 

Grote voorraden hooi voor de winter, afgezet met hekken tegen "ongenode gasten".

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 

Alweer zo'n mooi plekje aan de rivier ... we krijgen er geen genoeg van.

 
 
 
 
 
 
 

Als we aan het eind van de middag inchecken bij RV Park "Challis Valley" krijgen we gratis mondelinge toeristische informatie van de campingbaas ... hij is zo enthousiast over de regio en zijn land! We moeten beslist de volgende dag de "Sawtooth Scenic Byway" nemen, we krijgen een kaart van het gebied mee. Als we "gesetteld" zijn met de camper bestuderen we zijn voorstel en besluiten dat de volgende dag op te volgen.

 

Eind september, het wordt rustig op de campings ...

 

TERUG

 

< VORIGE DAG

 

dag 32

 

VOLGENDE DAG >

 

TOP